0

Julmustbröd

  • 12-14 dl vetemjöl
  • 50 g jäst
  • 1 burk (33 cl) julmust
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl brödkrydda
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl russin
 

Smula ner jästen i en degskål. Värm julmusten och vatten till fingervarmt, 37 grader. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt brödkryddan och rör om tills det har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 15 minuter med maskin eller 5-10 minuter för hand.

Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela den i 2-3 bitar och forma dem till limpor. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och skär snitt med en vass kniv längs brödet. Jäs limporna övertäckta med bakduk, 45 minuter.

Värm ugnen till 225 grader. Pensla limporna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, ca 25-30 minuter.

🎅🏼🌟🌲

 

 
 

Kommentera här: