Semledagen!
Idag är det Semledagen, Fettisdagen eller vad säger man egentligen? Kärt barn har många namn och det måste man ändå säga att detta bakverk har, många namn!
Som varje år innan semledagen så har det dykt upp massor utav nyheter i både form och smak av det populära bakverket.
Det tycker vi är både kul och inspirerande, men allra godast är nog ändå den hederliga semlan med mandelmassa och vispgrädde, eller?
I vilket fall som helst så vill vi dela med
oss utav ett av våra goda semlerecept!
Ca 24 st.
50 g jäst
0,5 l mjölk
150 g smör
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
2 ägg
ca 12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
300 g mandelmassa
1 dl grädde
1 dl mandlar
5 dl vispgrädde
2 msk kardemumma
0,5 dl strösocker
Topping:
1 st ägg
1,5 dl mandelflarn
florsocker
Gör såhär:
Börja med att smula ner jästen i en bakbunke och tillsätt mjölken som skall vara ca 37 grader. Smält sedan smöret och tillsätt det tillsammans med ägg, socker, salt, kardemumma och vetemjöl. Men var försiktig med vetemjölet, så att det inte blir för mycket! Det är bättre att börja med några dl i taget och låta degen gå i några minuter! När degen sedan känns bra och har arbetats i ca 10-15 min så täcks den över med en handduk och låter den jäsa i 45 min.
Medan degen jäser så vispas grädden med kardemumma och socker, som sedan ställs i kylen.
Sedan mixas mandelmassan med grädde och hela mandlarna, som man kan rosta lite innan om man önskar.
När degen har jäst klart så delat vi upp degen i lika stora bitar och rullar dom till små semlebullar. Till sist, pensla på vispat ägg och strö på mandel.
Låt dom jäsa ytterligare 30 min under handduk innan dom skall gräddas i mitten av ugnen på 175 grader i 15-18 min.
Låt semlebullen svalna en aning, klipp ut locket, fyll den med mandelmassa, spritsa på grädden, på med locket igen och pudra över florsocker!
KLART!
