Äppelknyten med ingefära

Recept
Vetedeg
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
2 st ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
13-14 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör
1,5 dl florsocker
1 dl strösocker
50 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Kompott
4 st äpplen
1 dl vatten
1 tsk ingefärspulver
0,5 dl strösocker
0,5 dl syltsocker
2 st ägg (till pensling)
Florsocker till topping
Gör såhär
Kompott
Börja med skala äpplen och ta bort stjärnhuset, skär äpplet i små bitar som skall kokas ner med vatten i 20 min. När det kokat ihop så tillsätts ingefära, strösocker samt syltsocker. Tag en gaffel och mosa ihop alla ingridienser. Låt stå i kyl ca 1 timma.
Fyllning
Vispa ihop rumsvarmt smör tillsammans med strösocker, florsocker, vaniljsocker samt mandelmassan tills alla ingredienser gått ihop.
Låt stå i rumstemperatur fram tills användning.
Vetedeg
Smula jästen i en bakbunke, tillsätt mjölk och smör som värmts upp till 37 grader.
Rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt då ägg, socker, kardemumma samt vetemjöl.
Tänk på att ta lite vetemjöl i taget, så inte degen blir stabbig och svårarbetad.
När degen gått ihop, så låt den jäsa under handduk i 60 minuter.
Förebred två plåtar med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.
När degen jäst klart så skall den kavlas ut till en stor fyrkant, ca 0,5 cm tjock.
Bred på fyllningen och dela upp degen till mindre fyrkanter där du sedan klickar en msk kompott i mitten på varje knyte.
Ta tag i kanterna på knytet och för samman dom i mitten, snurra ihop delarna så att dom sitter fast i varandra . Pressa även ihop kanterna, så att inte kompotten rinner ut i ugnen.
Låt jäsa under handduk i 30 min.
Pensla äppelknyterna med vispat ägg och låt dom gräddas i mitt av ugnen i ca 18 minuter.
Toppa bullarna med pudrat florsocker och servera!
Vi hoppas att ni tar er an utmaningen att baka dessa fantastiska Äppelknyten! Dela gärna med er utav dom på instagram, så vi får se ert slutresutat!💛
Trevlig fredag!

