Smöriga saffransbullar


Årets mysigaste högtid står för dörren enligt oss. Vi är så taggade på allt som hör julen till. Är ni det med?🌟
Vi mjukstartar med de godaste saffransbullarna. Fyllda med smör och vanilj.
Vi valde att rulla degen denna gång och göra traditionell bullform men det går såklart bra att göra knutar eller kanske gifflar?
RECEPT
- 50g jäst
- 150g smör
- 1,5 påse saffran
- 2 tsk stött kardemumma
- 1,5 dl socker
- 5 dl röd mjölk
- 250g naturell kesella (10 %)
- 1/2 tsk salt
- 1 ägg
- 15-16 dl vetemjöl
- 250g smör
- 1,5 dl socker
- 4 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- pärlsocker
- Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Mortla saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner det i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten plus stött kardemumma, socker, kesella, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl och arbeta degen ca 5-10 minuter i bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred på smörfyllningen. Rulla ihop till en tight rulle. Dela upp i lagom stora bitar. Vi fick ut totalt ca 40 normalstora bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper alternativt i bullformar. Täck dem med en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter. Såå goda och perfekta till adventsfikat!!🌲