Ploppkladdkaka


Oj vad tiden springer iväg. Vi är dåliga på att få upp recept här på bloggen. Vi är mer aktiva på instagram. Ni följer väl oss där? Vi heter "tvatjejerikoket" :)
Nu ska ni få recept på en gudomligt god kladdkaka med plopp. Man kan egentligen utgå från sitt favoritgrundrecept på kladdkaka. Och man kan också göra på vilken choklad man vill, kanske dumle? Toblerone? Geisha? Marabou? Möjligheterna är oändliga!
Vi gör alltid på ett ungefär med topping när vi gör sådana här kladdkakor så det är lite svårt att skriva ut mått för den. Men det brukar bli bra ändå. Mer grädde=lösare topping, mindre grädde=mer trögflytande topping. Kolaaktigt blir det hursom :)
- 150 g smör
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
plopp till fyllning samt topping
vispgrädde till topping
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en bunke. (alltså rör, aldrig vispa kladdkakor) Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner i smeten tillsammans med det smälta smöret. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med ett bakplåtspapper i botten.
Tryck ner ploppbitar i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 17–20 min tills kakan är torr på ytan men fortfarande känns lite lös i mitten. Låt kakan svalna.
Värm i en skål i micron ca 1 dl vispgrädde med ca 2 rullar plopp. Värm med 10 sekunders intervaller så att de inte bränner. När chokladen har smält blandas allt ihop och hälls ut över kakan. Toppa med några bitar plopp och lite flingsalt. Servera med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.
Lova att ni provar denna!!
Kram